Hoe werkt VESC?

Niet elke operatie is hetzelfde, maar toch kenmerkt VESC zich door de volgende stappen:

  • Stap 1. Allereerst wordt de beste toegangsweg voor de endoscoop bepaald om zo veilig en doeltreffend mogelijk de oorzaak van de pijn of functieverlies van arm of been weg te halen.

  • Stap 2. Vervolgens maakt de chirurg een huidincisie van minder dan 1 cm.

  • Stap. 3 Daarna wordt een buisvormige punctienaald (ongeveer de breedte van een potlood) ingebracht.

  • Stap 4. Over deze buis wordt het werkkanaal opgevoerd richting het probleemgebied, namelijk de vernauwing die op het ruggenmerg en/of zenuw drukt.

  • Stap 5. De endoscoop, bestaande uit een buis met daarin een kleine camera, irrigatiekanaal en instrumentenkanaal, wordt in het werkkanaal gestoken en doorgevoerd tot aan de hernia of stenose.

  • Stap 6. Via het kleine werkkanaal naast de camera worden precisie-instrumenten ingebracht, zoals kleine paktangetjes, boortjes of freesjes. Hiermee wordt de hernia of stenose verwijderd.

  • Voor meer uitleg over hoe een kijkoperatie verloopt, klik de knop hieronder.

  • Kijkoperatie verloop

Welke voordelen heeft een kijkoperatie?

Een kijkoperatie is één van de chirurgische opties die een chirurg heeft om een rug- of nek probleem op te lossen.

De methode heeft een rijke geschiedenis. Endoscopische operaties worden in Nederland standaard toegepast binnen de orthopedie, gastrointestinale chirurgie, KNO en gynaecologie. Volledig endoscopische rugchirurgie is in onze buurlanden al meer dan 10 jaar een standaardprocedure.

Andere opties zijn:
- Open procedure
- Buisjesmethode met gebruik microscoop

Wat zou voor u het voordeel zijn om voor een kijkoperatie te kiezen? Hiernaast staan drie belangrijke voordelen ter overweging.

Zoekt u meer informatie over de alternatieven? Klik dan de knop hieronder.

Rugoperatie alternatieven

Minste schade aan huid, spieren en bot

Door de kleine toegangsweg kan direct naar de veroorzaker van de pijn worden gegaan, zonder het omgevende (gezonde) weefsel te beschadigen, ook bij zwaardere patiënten. Hierdoor is er minder bloedverlies, is er geen instabiliteit door ligament- of spierschade, minder kans op een infectie en minder littekenvorming in vergelijking met de open chirurgische methode.

Minste pijn

Door de minst invasieve toegang is er minder weefselschade waardoor er minder tot geen pijn is na de operatie. Sterker nog, de pijnverwekker is weggehaald en de pijnstillers kunnen in de prullenbak.

Kortdurende operatie met snelle revalidatie

Patiënten mogen een paar uur na de operatie al uit bed en meestal dezelfde dag naar huis. Doordat er geen herstel nodig is van een lange narcose of grote operatie kunnen veel patiënten snel hun dagelijkse bezigheden weer oppakken en aan het werk.

Hoe wordt de toegangsweg bepaald?

Hoe een chirurg opereert is afhankelijk van uw specifieke diagnose en de locatie van de hernia of stenose. Door middel van VESC kan de chirurg toegang krijgen tot de wervelkolom vanuit meerdere benaderingswijzen. Dit geeft de volgende opties:

Interlaminair Vanaf de achterkant van de wervelkolom tussen de botplaten (laminae ) van aangrenzende wervels.

Transforaminaal De zogenaamde PTED-Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie toegang, vanaf de zijkant van de wervelkolom door het neuroforamen; een zenuwdoorgang.

Extraforaminaal Vanaf de zijkant richting de buitenzijde van het foramen. Het gaat dus niet door het neuroforamen heen.

VESC vs PTED, wat zijn de verschillen?

Er zijn geen verschillen. PTED is namelijk onderdeel van VESC. VESC kenmerkt zich doordat het alle endoscopische technieken en toegangswegen omvat. PTED is een van die technieken. Naast PTED bestaan de interlaminaire en extraforaminale toegangswegen, die ook onder VESC vallen.

Wat is het voordeel als een kliniek volgens VESC opereert in plaats van alleen PTED?

Het voordeel is dat volgens de VESC aanpak u behandeld wordt met de toegangsweg die het meest geschikt is voor de locatie van uw probleem. Hiermee bent u verzekerd van de passende behandeling voor uw rug-of nekprobleem.

VESC Combinatie van toegangstechnieken

PTED Enkelvoudig toegangstechniek

Hoe ziet een
VESC-systeem eruit?

Hoe ziet een
VESC-systeem eruit?

De camera is verbonden met een groot HD-beeldscherm, waardoor de chirurg en het gehele operatieteam de weefsels vele malen vergroot kan zien. Omdat deze endoscoop ook nog ‘om de hoek’ kan kijken, worden delicate en moeilijk zichtbare structuren op de meest veilige wijze in beeld gebracht, zonder dat er onnodig bot- of (bind)-weefsel wordt weggehaald.

Waar wordt VESC gedaan?

In Nederland zijn een aantal klinieken gespecialiseerd in volledig endoscopische spinale chirurgie. Ga naar de klinieken pagina voor informatie over de kliniek bij u in de buurt.

Alle klinieken